Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov džungarských křečků

Křeček džungarský (Phodopus sungorus)
 
 
Je nejvýše 12 cm dlouhý, má šedou srst s černým podélným pruhem na hřbetě ("úhoří pruh"). Vypadá jako malý medvídek, jeho ocásek a nohy jsou krátké, většinou schované pod tělem. Běžící křeček se valí po zemi jako myška na klíček. V letní srsti je džungar šedý s úhořím pruhem a šedivou hranicí mezi tmavší svrchní stranou a bílým bříškem. V zimní srsti je světlejší, v chladu chovaná zvířata mají až na nepatrné zbytky šedé srst sněhobílou. Pokud je tento křeček chován doma při pokojové teplotě, zůstává jeho letní srst i v zimě.
Křeček džungarský obývá stepi a tundry jižní a střední Sibiře. Neupadá do zimního spánku, takže jeho bílé zimní zbarvení je pro něj ochranou před nepřáteli.
 
 
 


věděcké jméno:
Phodopus sungorus
velikost:
  • délka těla je 10 až 12 cm
  • délka ocasu je 1 cm
vzhled:
  • šedohnědá maska, ostatní tělo a uši tmavě hnědé až černé, úhořovité pruhy, břicho a končetiny bílé, tvar těla podobný křečku zlatému
dosažitelný věk:
  • asi 2-3 roky
způsob života:
  • samotář aktivní večer a v noci
rozšírení:
  • stepi v severní, střední a východní Asii
hmotnost:
  • 35 až 50 g
· zdravá samice přivádí na svět mláďata 3x i 4x ročně (při chovu venku a v domácích bytových podmínkách i 9-10x ročně)
· v drsných podmínkách mění zbarvení srsti podle roční doby: letní srst je tmavá, přechodné zbarvení skvrnité a zimní srst je světlá až bílá
· neupadá do zimního spánku


Základ jídelníčku : kousky zeleniny a občas ovoce, zrniny, semena ostatních rostlin, doplněk živočišných bílkovin (vejce, vařené maso, granule pro kočky aj.), voda nejlépe v uzavřené napáječce.

Pamlsky : oříšek, mouční červi, apod.

 

0.jpg

605398.jpg

imag0033.jpg

 
 

 


Archiv

Kalendář
<< srpen / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 55263
Měsíc: 267
Den: 5